Posts

Showing posts from 2013

Hati !!!! oooo Hati !!!

Huwaaaaaaa menguap besar-besar jangan lupa tutup mulut. Lamanya jari-jemari yang runcing ni tak menaip di My Heart. Banyak benda yang berlalu tanpa coretan. Dulu punye la rajin. Sikit-sikit nak taip. Sikit-sikit nak citer pppffftttt.

Seolah-olah dah hilang semangat nak menaip. Setiap kali jari ni nak menaip beku ayat-ayat dari kepala otak ni nak keluar. Dah tiup banyak kali pun tak keluar gak. Lastly, tutup je my pinky baby ni (my netbook) then sleep.

Teringin nye nak mimpi putera kayangan. Fuuuhhhh mesti jadi sweet dream giler yang takkan pernah dilupakan. Berjanggut la ang Cah nak mimpi Putera Kayangan. " Ang ingat ang tu puteri raja? ada pulak putera kayangan tringin nak masuk dalam mimpi tu?"

Nama pun dah mimpi. Mesti la nak yang indah-indah sampai boleh tersenyum dalam tidur waaa. Sweet.

"Hati!!!!  OOooo Hati !!!! Dimana kamu Hati??"

Haishh mane je la hati ni dah hilang.

Mane ada hati ni hilang. Tak pernah pun hilang, juz merajuk je ngan apa yang jadi.

Hai H…

Cerita itu

Masa terus berlalu tanpa henti. Tak mungkin sesekali berputar kembali. Perjalanan diteruskan seperti biasa. Tak mungkin terhenti. Biar apa pun yang terjadi mesti diteruskan.

Dah lama jari ni tak menaip di ruang ini. Ada perkongsian kah? mungkin ada, ia terlalu banyak tidak terbendung sehingga melimpah seperti lava gunung berapi.

Setiap musim ada ceritanya. Setiap waktu ada kejadian. Kejadian demi kejadian terjadi terus menerus menggasak kepala otak aku yang kecil ni seperti hendak pecah.

Kadang kala aku rasa seperti dah putus harapan. Aku cuba belajar, aku telah menerima seadanya, aku cuba mencuba dan terus mencuba sehingga aku sendiri jatuh tersungkur keletihan yang teramat. Apa yang perlu aku lakukan?

Aku tak mampu lakukan nya sendiri. Bagaimana untuk aku belajar sendirian? Bagaimana untuk aku belajar, jika persoalan tiada jawapan? Bagaimana??  Bagaimana???? Bagaimana???

Aku tak mampu. Aku dah tak larat, aku terlalu penat.

Apa yang mampu aku lakukan. Tutup daun pintu serapatnya, be…

Gadget Oh Gadget...

Image
Zaman dunia yang serba canggih kini. Macam-macam ada. Semua nya ada, bak kata iklan Astro, MACAM MACAM ADA... Kalu kite lihat dunia sekarang ini. Pelbagai gadget boleh dilihat. Daripada gadget yang besar hingga gadget yang kecil, semuanya ada.

Best ke ada gadget ni?  Mesti la best, banyak benda kite boleh belajar. Banyak perkara kite boleh buat.  Tahu tak ni menatang ape???

mesti semua orang tahu ni ap

Kalau yang ni kenal tak??? Apekah benda ni?

Ni kan telefon pintar atau omputih ckp "Smart Phone"
Kite boleh buat ape dengan benda ni? Haaaa banyak benda boleh buat boleh jadi. Boleh call, msg, surf internet.. Macam-Macam Ada!!!!  
Tapi janganlah disebabkan gadget2 ini, boleh menyebabkan sesuatu hubungan menjadi hambar. Pernahkah kamu melihat. Sebuah keluarga keluar makan, tapi meja tu sunyi je..tanpa suara, tanpa ada perbualan, tanpa ada sepatah kata. Apabila dilihat anak masing-masing sibuk membelek barang-barang pintar ni. Si anak lelaki sibuk bermain PSP nye, Si Anak perempua…

terharunye cikgu ngan kata2 awk.....huhu~~~ very touchin

Image
Hari ni..o00ps bk  hari ni tapi 2 May hari tu ada MTQ. MTQ is Majlis Tilawah Al-Quran untuk semua pelajar Pendidikan Khas Daerah Tanjung   . Yeayyy!!! we're Tanjung area!!!  Pertama kali aku join program besar ni bukan sebagai Guru Praktikal. Rasa kelakar nye bile keluar portal, keluar surat pekeliling nama aku bleh naik. Fuuuhhhh tak caye betul " Siti Aishah Bt Ismail --- Pengurus Hafazan".
Gabra betul dh time tu. Mana taknye, tak pernah jadi pengurus apa2 untuk program macam tu. Masa Praktikal dulu jadi jurugambar tak diiktiraf, penyorak, penyokong budak2..yang ni PENGURUS..waa diriku pun tak berapa terurus.
Student aku yang nak bertanding aku plak la yang nervous. Uishh mane taknye, aku tak dapat nak tengok student yg aku train utk bercerita. Die dh la gagap...mesti makin gagap nanti jadinye. Alia....Alia....Alia...maafkan cikgu..cikgu kene bertugas, terpaksa cikgu tinggalkan awak dengan cikgu lain. Jangan nanges yek.
Berdasarkan kata-kata cikgu yang hadir program ni…

Aku cintai dirinya kerana-Mu

Ya Rabbi...jika cintaku Kau ciptakan untuk dia..

Tabahkan hatinya
Teguhkan imannya
Sucikan cintanya
Lembutkan rindunya

Ya Rabbi jika hatiku Kau ciptakan untuk dia

Penuhi hatinya dengan kasih-MU
Terangi langkahnya dengan nur-MU
Bisikan kepadanya kedamaian dalam kegelapan
Temani dia dalam sunyi sebuah penantian

Ya Rabbi, ku titipkan cintaku padaMU untuknya

Sampaikan rinduku kepadanya
Bimbinglah cintaku dan cintanya
Satukan hidupku dan hidupnya dalamcinta-MU
Kami ingin syurga-MU dengan kasih sayang

La Tahzan~~~~

Luka disebabkan pedang..Jika dibalut akan kembali sembuh.. TETAPI jika luka  disebabkan kata-kata akan kekal diingatan sepanjang hayat...
Fikir itu dengan menggunakan akal.. Rasa itu melalui hati...
Senyumlah..jangan bersedih.. Allah bersama kita
Jadikanlah perbuatan kamu tu ikhlas kerana Allah semata mata..dan jangan mengharapkan dan jangan mengharapkan ucapan terima kasih drpd orang lain jika org itu tidak mahu mengucapkannya.  Janganlah bersedih atau gelisah atau geram apabila perbuatan yang kamu curahkan kepada orang lain dibalas dengan celaan, tatkala "Tangan Putih" yang kamu hulurkan dibalas dengan tamparan yang menyakitkan...kerana itu, apa yang kamu boleh harapkan hanyalah balasan pahala drpd Allah.
Selama kamu meyakini bahawa Allah selalu melihat..Allah selalu mengetahui segala usaha kamu, segala yang kamu fikirkan adalah untuk kebaikan orang disekeliling kamu dan insan yg kamu sayangi. Kamu yakin bahawa Allah tahu keutamaan yang kamu hulurkan itu, maka mengapa kam…

naLuri Ini Berkata

Image

kamu Tahu?

Kamu tahu bahawa kamu sangat merindukan seseorang
Ketika kamu memikirkannya hati mu hancur berkeping-keping
Kamu cuba pejamkan matamu untuk tidak mengingatinya
Tapi kamu melihat dia.............

Kamu buka matamu...
Dia tiada yang ada hanya rasa rindu
Semakin hancur hati kamu
Dipejam salah dicelik salah

Mendengar kata "hi" darinya dapat mencantumkan kembali kepingan yang hancur itu..

sy yg salah

awk tak ambik kisah pasal sy, tkpe, silap sy.
awk tak jawab call sy, tk msg sy, tkpe, silap sy.
awk tak nak jumpa sy bila sy ajak awk kluar, tkpe silap sy.
awk tak tanya kbr sy, sy ok ke tidak, tkpe awk.. silap sy.
awk tak wish slmt mlm dn pgi, tkpe.. sy tau smue silap sy.

awk, setiap kesilapan atau keegoan kita, tidak akn mendatangkan faedah dan hnya akn memudaratkan hubungan, tkpe.. sy yang salah. Maafkn sy.

frust......>>>

frust!!!! kecewa....sedih semuanya menjadi satu. Maybe ramai yang pernah rasa nye. Maybe stiap orang memang pernah lalui nye. Juz keadaan n situasi yang berbeza-beza.

Apa yg orang akan wat kalau rasa sedih? rasa kecewa? hmmmmm

Hanya kat DIA je yg mampu diluah segalanya. Biar la walaupun masih belum terima jawapan nya. Aku akan tetap menunggu. Apakah yg sedang direncanakan?  Aku hanya lah insan biasa di mana kesabarannya sangat tipis dan amat tipis.

Hanya DIA sahaja yang memahami dan mengetahui setiap butir yg diminta. Aku akan terus meminta sehingga lah aku tak mampu utk meminta kepadaMU lagi.

Ya Allah, janganlah tinggalkan hambaMU ini.

Seseorang itu....

Gembiranya die. Selalu gelak, selalu ketawa. Tak pernah ada masalah ke?

Tak semua insan yang sentiasa gelak itu, hatinya turut gembira. Adakalanya insan itu sedang sembunyikan kesedihan yang teramat jauh dihatinya. Hanya die seorang sahaja yg mengetahuinya. Die tak mampu untuk luahkan kepada sesiapa, takut disalah anggap. Apa yang mampu die lakukan die akan gembirakan hatinya dengan gelak tawanya sedangkan hatinya ketika itu sedang menangis.
>>>> Seseorang yg sentiasa TERSENYUM RIANG dihadapanmu, ketahuilah die sering MENYAPU AIR MATANYA tatkala sendirian.

>>>> Seseorang yg KELIHATAN KUAT dihadapanmu,ketahuilah dialah yang sentiasa MENGADU LEMAH dihadapan penciptanya.

 Die hanye mampu menanges ketika die mengadu kepada penciptaNya. Hanya DIA yg mengetahui apa yg dirasa insan itu.

Kalau die itu mengadu kepada insan lain sekalipun, orang itu takkan mampu faham apa yg cuba diluahkan. Mungkin akan dikatakan mengada-ngada. Mungkin akan dikata hanya menambahkan lagi m…

Kamu tahu...

Kamu tahu mengapa Allah memisahkan kita?
>>>  Kerana kite terlalu DEKAT, Allah tak nak kite melampaui yang seharusnye

Kamu tahu alasan mengapa Allah mencipta jarak antara kite?
>>> Kerana Allah ingin kite saling MENDOAKAN , dalam jauhnye pandangan dan jaraknye perjumpaan.

Kamu tahu alasan ada kelopaknye pada mata?
>>> Untuk membiarkannye terpejam, BERISTIREHAT dalam memandangmu dalam nyata.

<o>  sesekali aku ingin BICARA denganmu, tak lama cuma seketika.
<o>  setidaknya sapalah aku, setelah berhari-hari masing-masing mendiamkan diri.
<o>  Namun di balik tapak tangan ini sebuah NAMA terukir INDAH
<o>  Sabar itu indah jika dinanti bersama Allah


Suka Kencing Ye????

Susah ke nak berubah?  Kalau nak berubah jadi jahat senang je. Sape cakap susah? Tipu orang..sakit kan hati orang. Haaaa....kan...
Bohong la kalau ada orang cakap die tak penah menipu. Sikit-sikit mesti ada.
Ada juga orang menipu bersebab, ad yang menipu untuk kepuasan diri sendiri. Itu bergantung pada niat individu, hati masing-masing. Hati tak boleh di baca. Kalau orang lain bleh baca hati kite, mesti takkan berlaku penipuan.
Si penipu maybe tak rasa apa-apa, takkan bagi kesan kat die. Tapi bagi yang di tipu, rasa nak cekik-cekik je orang yang tipu kite tu. Sakit rasa biler kene tipu.
Si penipu ni sifat nye suka bagi banyak alasan. Macam-macam alasan yang direka. Kreatif giler manusia yang kuat menipu ni. Mane tak nye, bercabang-cabang alasan diorang. Alasan diorang tu kadang-kadang logik jugak. Tapi hakikat nye makhluk tu menipu.
So, kadang-kadang tak tau nak bezakan yang tu tipu ke betul. 
Ustaz kite penah cakap, " Setiap manusia ada gerak hati masing-masing. Seperti gerak h…

Pantun Malam harii....

Nasi lemak buah bidara,
Sayang selasih hamba turutkan,
Hilang emak hilang saudara,
Kerana kasih hamba turutkan.

Burung merbuk membuat sarang,
Anak enggang meniti di paya,
Tembaga buruk di mata orang,
Awak berkarang di hati saya.

Kalau roboh kota Melaka,
Papan di Jawa saya dirikan,
Kalau sungguh bagai di kata,
Badan nyawa saya serahkan.

Bunga Melati terapung-apung,
Bunga rampai di dalam kelapa,
Rindu di hati tidak tertanggung,
Bila kita boleh berjumpa?

Wanitaku Sayang

Wanitaku sayang, jangan sesekali berasa lemah, Penceraianmu terkandung hikmah, Ia bukan tanda kau bersalah, Mehnah hidup perlukan muhasabah.
Wanitaku sayang, Penceraian bukan selamanya keburukan, Kadangkala ia jadi ubat menyembuhkan, Allah adil memberikan penyelesaian, Teguklah ubatmu dengan ketabahan.
Wanitaku sayang. Kajilah tokoh-tokoh wanita, Menjadi inspirasi tika kau berduka, Tiada hidup tanpa derita, Semuanya akan berbuah bahagia.
Wanitaku sayang, Si solehah Atikah pernah berpisah, Dengan anak Abu Bakar bernama Abdullah, Begitu juga puteri Umar, Hafsah, Pernah diceraikan Rasulullah.
Wanitaku sayang, Meskipun mereka insan ternama, Namun penceraian tetap menerpa, itu tanda engkau dan suamimu tidak hina, masing-masing ada sebabnya.
Wanitaku sayang, Sebelum menjadi kesayangan Nabi, Khadijah pernah diceraikan suami, Sebelum menjadi kesayangan Uthman, Ruqayyah dan Kalthum pernah ditinggalkan.
Wanitaku sayang, Tika suami melafaz cerai, Dan air matamu jatuh berderai, Allah menghitung …

Rindu nye

Image
Jadual harian memang tak busy. Maklumlah dah jadi penanam anggur terhormat banyak sangat masa terluang. Boleh jalan-jalan..cuci mata.. yippiie

Setiap kali keluar jalan-jalan kalau nampak je kedai buku mesti ringan je kaki ni nak singgah. Kadang-kadang aku tak beli apa-apa buku kat kedai tu pun. Kemain bercinta duduk dalam tu macam beli buku.

Hari ni aku keluar menguruskan urusan yang masih belum selesai. Lepas tu singgah ke popular. Niat di hati nak carik file clear holder tu. Kalau boleh nak carik yang ada 100 poket punye. Cari file je pun duduk dalam popular tu sejam lebih. Mana tak nye...dah cari-cari file, tak jumpa pun yang ada 100 poket. Paling banyak 60 poket je tapi harganya Masyaallah mahal...RM 19.50. Fail je kot mahal macam tu. Bile tak jumpa file, dengan muka tak malu terus je pergi kat rak-rak buku kat depan tu. Capai 1 buku then baca. Mula-mula baca sinopsis, pastu belek-belek bab by bab. Bile rasa ada yg menarik berhenti kejap kat bab tu baca ngan teliti sambil senyum-…

bahagiakah Aku???

Bahagiakah aku pada saat ini??    Bahagiakah???

Kebanyakan manusia di atas muka bumi ini selalu dilamun keluh-kesah, kesempitan dan batinnya terseksa. Seolah-olah ada sesuatu yg masih tak lengkap dalam kehidupannya. Hidup bagaikan tiada rasa dan tiada perisa. Hambar dan kosong meskipun kemewahan dan kelazatan dunia mengililingi diri. Semua ini berlaku jika kita tak merasai nikmat iman di dalam hati.
Wang!!!

Kehidupan sekarang ni, wang, duit memang penting.

Islam sememangnya menggalakkan kita mencari rezeki, tetapi kemewahan bukan lah matlamat hakiki. Betapa ramai orang yg mampu membeli rumah yg mewah, namun tak mampu membeli kebahagiaan di dalam nye. Betapa ramai orang yg mampu membeli tilam yg empuk dan mahal, namun tak dapat membeli lena semasa tidur. Ramai orang mampu membeli makanan yg enak, namun tak dapat beli selera semasa makan. Kemewahan harta bukanlah penentu kebahagiaan pada diri kite.
Macam mane nak bahagia?? bagaimana??
Ketenangan jiwa menjadikan hidup kite bahagia. Ia bagai…