Posts

Showing posts from September, 2012

Awak, Kita Ini Bercintakah???

When i read this poem.. i feel it  sweet n very sweet poem n sentences....
I want share your poem Hilal Asyraf..

Awak,
Kita tidak berpegangan tangan seperti mereka,
melafaz kata cinta berbalas-balasan,
bahkan sering ada jarak antara kita,
dan wujud pelbagai batasan.

Awak, 
Kita ini tidaksering berhubungan,
tiada bicara manis,
dan masing-masing sibuk dengan diri untuk dipersiapkan

Kita Ini bercintakah???

Ya...
Kita ini bercinta,
cuma bukan dengan definisi mereka,
tetapi dengan definisiNYA

Belum waktunya untuk melangkaui batas yang ada,
sekarang adalah masa untuk mempersiapkan diri kita,
Manis hubungan bukan pada pegangan tangan,
juga bukan pada bicara kata,
tetapi dengan hubungan kita kepada TUHAN,
dan sejauh mana kita menjaga pasangan jauh dari neraka.

Awak......
Bukankah itu adalah CINTA..?


Hilal Asyraf
Irbid Jordan
(LangitIllahi)




Pemanis kata 1

Rumah tangga itu adalah cermin untuk melihat Ummah. Setiap bata yg membentuk binaannya, adalah air tangan sebuah rumah tangga.

Medan suami mendidik isteri, gelanggan isteri memimpin suami, tempat ibu bapa mengasuh anak, dunia anak-anak berihsan dengan ibu bapa. Semua itu adalah 'dunia kecil' yang Allah anugerahkan kepada setiap kita untuk belajar membentuk manusia, sebelum berjuang membina massa. Rumah itu medan pertama, sebelum Ummah matlamat besarnya.

"Sebaik baik kamu adalah kamu yg terbaik kepada keluarganya, dan aku adalah yang terbaik untuk keluargaku." (Al -Hadis)

Itulah harga sebuah rumah tangga, tempat manusia dibentuk untuk membentuk. Titik mula pada sebuah perkahwinan yang dilayarkan dengan ikrar " aku terima nikahnya" adalah permulaan kepada kembara manusia dan cinta.

Manusia melahirkan cinta
Cinta melahirkan manusia

macam-macam

Apabila kite berkawan, berteman. Banyak ragam yang dapat kite perhatikan. Almaklum la..dah nama pun manusia. Mestila sikap nye berbeza-beza dan bermacam-macam. Lain la kalau robot, semuanya bleh setting. Robot ni tugas die menyapu . So memang die akan menyapu je takkan wat keje lain even lap habuk.
Kadang-kadang ada manusia yang memang ingat jasa baik kawan or orang yang pernah tolong die. Tapi ada gak yang jenis "Kacang lupakan kulit." Dah senang..die tak ingat dah kawan yang pernah tolong die dulu.
Ada gak manusia yang jenis suka mengusa. Maksud mengusa kat sini suka desak-desak. Selagi die tak dapat apa yang die nak dari kawan die hari-hari laa die minta. Hari-hari la die text kawan die tu. Pastu bile kawan die dah penuhi apa yang die nak..perghhh say thank pun tak. Manusia-manusia..hidup ni kena la beringat. Bile orang dah buat apa yang kamu nak, orang tu tak minta apa-apa pun, cukup la ngan kata-kata terima kasih. Belajar je tinggi-tinggi tapi nak cakap terima kasih pu…

Have I.................

Image
Have i told you yet.... how much you mean to me.... Have i told you yet.. About ALL the happiness you bring... Have i told you yet... That you mean the world to me...!!!!! Juz in case i haven't... i wanna you to know, that... YOU're the best  thing that's ever happened to me...!!!