Posts

Showing posts from March, 2011

Sape cakap jd cikgu senang??!

Image
Cikgu zaman skang ni tak sama dengan cikgu zaman dolu d0lu. Korang setuju tak ngan apa yg aku cakap ni? Kalau d0lu d0lu...bile cikgu cakap " Murid-murid kerja sekolah hari ni kena hantar esok yer". Bile ada murid yg tak hantar kerja sekolah, murid tu mesti kene hukum.

Hukuman yg memang jd favourite cikgu d0lu d0lu ni rotan kat tapak tangan. Fuhh memang sodap. Aku d0lu ms skolah rendah memang slalu kene. Aku kan murid paling rajin dlm kelas ( sambil mata ke atas dan tangan ke dada).

Selalu kalau pas kene rotan tuh. Memang senyap je la. Takdenye murid ni nak ngadu kat mak bapak sebab die tau. Mak bapak die takkan back up die pun. So better senyap jer daripada kene tambah lg kat rumah.

TP kalau kite tengok zaman skang ni. Cikgu pun kene pukul ngan murid upps pelajar. Kalau cikgu rotan student tu gerenti esok mesti mak bapak student tu datang sekolah serang cikgu tu balik. Lepas tu mula sampai surat saman sebab cikgu pukul murid kat sekolah.


Aku selalu dengar orang cakap "…

Tips Kecantikan

Image
Kalau kita bercakap pasal kecantikan. Semua orang nak cantik. Ada ke orang kata, " Aku taknak cantik, biarlah aku berjerawat cm ni". Uiissh...kalau bercakap pasal jerawat. Benda tu memang sangat sensitif. Tengok je la diri kita sendiri..kalau tetiba ada satu jerawat naik kat muka.Aow Auw...punya la risau.

Skang ni kita nak cakap pasal kecantikan. Aku selalu gak baca dan tercari-cari cara nak mencantikkan kulit muka ni. Kalau anda pernah dengar tentang penggunaan masker buah. Masker buah ni memang bagus dan banyak sangat faedahnya.

Kalau kite tau and anda semua nak tau. Kandungan vitamin dalam buah ni boleh buat kulit kite cantik. Anda boleh guna buah buahan yg ada untuk membuatkan wajah anda kelihatan cantik dan menawan. Banyak buah-buahan yg kite boleh gunakan antaranya :--

STRAWBERRY

Kalau anda semua tau. Buah strawberry ni kan kaya dengan vitamin C, E dan K. Vitamin-vitamin ni memang bagus utk kesihatan kulit. Khasiatnya..dapat menegangkan dan menjadikan kulit kia lebih…

KAMI !!!!

Image
Pejam celik pejam celik..sekejap jer rasa. Rupa-rupanya dah 3 tahun dah kami di bumi Pulau Mutiara ni. Kalau diimbas kembali rasanya cam semalam ja baru aku daftar masuk USM ni.

Banyak perkara yg telah kami lalui bersama sama ada suka atau duka. Biler kami tension !!! apa lagi...kami jerit kuat kuat AAAAaaaaaa!!! lepas tu baru istighfar. Bak kata kawan aku Atika Raub, " Saya paling suka klu kamu semua tgh tension. Kamu semua akan istighfar". Nampak sangat kami ni kurang melakukannya.

Satu perkara yg kami semua ALLERGIC. Kami ni memang TERLALU PANTANG jumpa camera. Mula la semua terpaku. walau camne pun kawan-kawan aku selama ni setakat ni memang satu kepala ngan aku. I LUV U ALL MY FRENZ.

Kami sentiasa bersama. Hobi yg hampir sama iaitu TIDO DI WAKTU LAPANG dan bergambar di kala duka. Kami sedar yg hobi kami ni same semasa tahun 1 sem 2. Inilah kawan-kawan ku di sini. Maklumla kami masing-masing merantau. Family semuanya jauh. Kawan-kawan lah tempat bermanja (cewah...) Ma…

Jangan mencari terlalu sempurna (DR FADZILAH KAMSAH)

Image
Jika kamu memancing ikan.... Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu.... Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja.... Karena ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Begitulah juga ......... Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang... Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya.... Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja.... Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu....

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu.... Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menambalnya semula.... Akhirnya ia dibuang.... Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....

Begitu juga jika kamu memiliki s…

MAKHluk Perosak

Image
kadang-kadang aku terpikir..kenapa dalam duni ni wujudnya makhluk perosak?? Kalau kita tengok GAGAk..yaa burung GAGAK sangat sinonim dengan sesuatu yang kurang baik. Kalau sesuatu tempat itu didapati banyak gagak, mesti tempat tu kotor.
Macam yg kite nampak, burung gagak ni bukan je colour die hitam tapi gagak ni jugak dikatakan burung yg pengotor. Makanan gagak ni pun memang benda yg busuk dan bangkai-bangkai.
Tp cm ne pun, sebenarnya Gagak ni memberikan 1 sumbangan yg besar dalam menguraikan bahan-bahan kotor tersebut. Cuba kamu bayangkan kalau takde burung gagak ni. sape yang akan menguraikan semua bangkai tersebut.
Satu lagi spesies haiwan yang sangat tak disukai dan menggelikan iaitu ULAT. EE aku sendiri pun memang geli ngan ulat ni. Ulat pulak banyak kategorinya. Tapi ulat yang amat pengotor ulat apa?? Hmm banyak..ulat taik ader, ulat sampah pun. Eeeee memang geli. Tp macam mne pun ulat ni..memberikan sumbangan kepada alam. Pengotor-pengotor haiwan-haiwan ni. Mereka semua ni memba…

Wanita Dan Air Mata

Image
Wanita dan air mata..adalah satu perkara yg memang tak boleh dipisahkan. Sebagai wanita, air mata itu adalah kekuatan bagi mereka.
Disaat mereka gembira, mereka akan mengalirkan air mata kegembiraan. Disaat hatinya resah dan tak keruan. Air mata yang menjadi teman setia.
Disaat kemarahan melanda, air mata juga yang akan mengalir. Air mata ini yg menjadi bukti betapa marahnyer wanita ini. Tiada siapa yg akan mengerti jika mereka tidak memahaminya.
Disaat hati dilukai, air mata ini yg menjadi pendinding nya. Air mata inilah yang menjadi kekuatan mereka. Sekeras mana pun sifat wanita itu, air mata pasti akan mengalir. Air mata inilah yang menjadi penemannya. Air mata inilah yg menjadi saksi kesakitan yg dirasa wanita ini. Hanya wanita yg akan mengeri apa yg dirasa.
Wahai air mata... janganlah kau tinggalkan wanita ini Dia amat memerlukan kekuatanmmu Jadilah teman setianya
Wahai wanita... sabar lah kamu dalam menghadapi dugaan mu Tabahkan lah hatimu dalam menghadapi ujian ini




Ya Allah

Ya Allah...tabah kanlah hati hambamu ini dalam menyusuri hidup yang penuh dengan dugaan.
Ya Allah...aku hanya lah hambamu yg lemah.
Bantulah hambamu ini dalam menghadapi dugaan Mu.
Berikan lah kekuatan mu dalam membantu hambamu yg lemah ini.

Ya Allah, tenangkan lah hatiku ini
Aku tak mampu menghadapi nya tanpa kekuatan Mu

Ya Allah..
Ampunilah hambamu yg khilaf ini
Di saat aku gembira
Aku lalai dengan nikmat Mu
Aku lalai mengingatimu

Ya Allah...
tika ini..hambamu ini menghadapi kesukaran dalam hidupnya..
Hatiku sedang sakit Ya Allah..
Aku mohon penawarnya darimu Ya Allah

Amin ya rabbal alamin

MAC

Bulan Mac menjelma...minggu lepas tiga assigment dah siap dihantar. Lapang sikit dada ni. Alhamdulillah aku dapat menempuh hari-hari dan detik yang sukar. Di saat aku sedang serabut dan bergelumang dengan assigment aku yang banyak. Masih ade ujian yang datang melanda. Aku tak sangka akan datang dugaan seperti itu.

Disaat aku dan die sedang berbaik. Di saat hati kami sedang berbunga-bunga. Pada suatu petang bersamaan 28 Februari, aku menerima satu message dalam inbox ku. Msg yg sangat menyakitkan hati. Siapa perempuan tu??? Aku tak kenal die pun. Apasal die cr pasal ngn aku??

Dlm msg tersebut die menyatakan die seorang wanita nak membantu kamu berbaik. Aku sangat pelik dengan ayat die. "Kamu"? Aku mmg sangat pelik. Apsl die nak bantu aku berbaik? Aku nak berbaik ngn sape? Padahal aku xde gaduh ngn sesape pun.

Aku tanye dengan ayat yang baik.Tapi aku memang tak paham dengan pempuan tu. Sesuka hati die cakap aku dh clash ngn papa aku. Sesuka hati die nak kutuk-kutuk aku. Die i…

Pesanan Luqman Al- Hakim

Kata Luqman Al- Hakim........

" Hai anak ku ketahuilah sesungguhnya dunia ini bagaikan lautan yg dalam, ramai manusia yg karam
dalamnya. Bila kau ingin selamat dr karam, layarilah lautan ini dengan sampan yg bernama taqwa
isinya iman dan layarnya tawakal kpd Allah "

Serabut~~~

Image
Minggu ni memang serabut giler. Bukan untuk aku jer. Rummate aku pun dah kebengongan. Rummate aku tuh lg la pening. Die ad 2 test utk minggu ni jer..memang agak giler la.
Aku ad 1 presentation and dua report kene settlekan minggu ni. Apa aku nak tulis dalam report aku nih. First assigment aku " Describe the stages that are involved in the developments of children's first language" .Waaa aper aku nak citer dalam ni. Second assigment aku tentang assessing language and communication. Ni lagi satu yg memeningkan aku.
Buku dah sepah-sepah atas meja. Tapi satu kerja pun tak jalan. Takpe takpe..semangat tu penting kan. Mesti buku-buku tu dah menyumpah kat aku.
" Kau letak aku berlonggok sana sini. Dah la aku ni kecik. Kau g hempap Kawan aku yg besar tu atas aku" kesian kat buku aku yg nipis tuh.
Fuuh !!~~ semangat~~semangat. Kene siapkan gak semuanya.
Sabar yer wahai sahabat-sahabatku di atas meja. Aku akan pastikan aku kemas kan kamu nanti.



aku Hanya wanita biasa

Image
 Kepadamu yang akan menjadi pendampingku kelak..Terima kasih kerana telah memilihku di antara ribuan bidadari di luar sana yang siap untuk kamu pilih.. Padahal kamu begitu tahu, aku hanya wanita biasa, yang sangat jauh dari sempurna.Kerananya ku ingin kamu tahu, aku bukan wanita yang sempurna, aku begitu banyak kekurangan. Maka ketahuilah..
Kepadamu yang akan memilihku kelak..
Aku tak sebijak Siti khadijah, kerananya ku ingin kamu tahu, aku akan saja berbuat salah dan begitu menyedihkan. Maka ku mohon padamu, bijaklah dalam menghadapiku, jangan marah padaku, nasihati aku dengan hikmah, kerana bagiku kamulah pemimpinku, tak akan berani ku membangkang padamu..
Duhai kau yang telah memilihku kelak.. Ingatlah, tak selamanya aku akn cantik di matamu, ada kalanya aku akan begitu kusam dan hodoh. Mungkin kerana aku begitu sibuk di dapur, menyiapkan makan untuk kamu dan anak-anak kita nanti –Insya’Allah-. Maka aku akan tampak kotor dan berbau asap. Atau kerana seharian ku harus meguruskan is…