Posts

Showing posts from January, 2012

puisi Dinding

Image
Dia duduk di hadapan dinding itu dan berfikir, bukan mengapa dinding itu wujud di situ, tetapi bagaimana untuk melepasinya, biar kehidupannya tidak terhenti di situ, dan dia mampu meneruskan perjalanannya.
Tidaklah dia bertemu dinding itu dan berehat, tetapi duduk memerah keringat, berfikir dan usaha, untuk memecahkan atau memanjat.
Dinding itu perlu dilepasi, agar gari-gari yang mengikat potensi terurai, biar raksasa dalam diri terus gagah melangkah, dan menjatuhkan jahiliyyah demi jahiliyyah.
Sama ada dia mati dalam berusaha, atau dia akan hidup dalam keadaan berjaya. Dia tidak akan berhenti. Berfikir, untuk melangkah dan melepasi, agar perjalanannya tidak terhenti dek dinding ini, dan terus bergerak untuk ke destinasi.



~~Hilal Asyraf~~

Lunch Time !!!!!!

Image
Hari ni lunch makan sampai pecah perut. Makan sampai tak larat nak bangun. Selalunye orang lunch amik masa sejam. Kami pulak lunch ambil masa selama 3 jam.

Hari ni Ladies Day Lunch. saje je aku name kan Ladies Day sebab takde lelaki dalam group kami. Kami 4 orang semuanya perempuan.

Lunch Pecah perut kali ni bertempat di SEoul Garden Mahkota Parade. Aku guna student card dapat la murah sikit. Cian my sis aku lupa nak ingatkan die suh bawa student card. Bleh la dapat less. hmmm nak wat camna takda rezeki die untuk less.




Aktiviti bakar-membakar. Sampai terpercik-percik kat muka aku. Aduss jatuh sudah saham aku muka dah kene minyak. Pelik gak aku apasal aku sorang ja yang kene minyak. Nape yang 3 orang lagi tak kene minyak? Tak aci bet0l.....


Aku kuar ngan kawan-kawan adik aku. Muka semua berseri-seri bile pergi makan. Bukan selalu dapat makan kat sini.Tetiba buang tabiat nak makan makanan Korea ni. This is my second time i having lunch in Seoul Garden.

Bagi aku, makan kat sini memang be…

Mimpi itu Indah ....

Image
Assalammualaikum.....




Mimpi itu indah...
Tak sempurna lah tidur kalau tak bermimpi...
Mimpi ni adakalanya indah hingga kita tersenyum senyum dalam mimpi...
Ada jugak mimpi yang menakutkan.....

Kadang2 mimpi dalam tidur ni bleh pulak bersambung-sambung....
Kalau mimpi yang menggembirakan memang la diharap sangat akan bersambung...
Tapi..kalau yang menakutkan tu...ish jangan la bersambung...

Aku rasa antara mimpi yang paling menakutkan dalam mimpi aku....
Apabila aku bermimpi aku dipaksa kawen...
Sadis betul mimpi tu...Bleh dikatakan aku memang ingat mimpi tu...

Mimpi aku bermula begini....

~~ Mak aku call suruh balik katanye 'emergency'. Aku pun balik ngan tergesa-gesa.
Bila aku balik..aku tengok kat rumah..macam wat persiapan majlis kawen je.

Memang penuh tanda tanya di kepala otak aku ni. 'Sape plk yang nak kawen' Semua orang tengah sibuk membuat persiapan. Kehadiran aku kat rumah tu seperti tak dilihat.

Tapi, tetiba aku disergah... Mak aku sergah aku, tanye bile aku …

Ku Belajar............

Belajar diam dari banyak bicara
Belajar sabar dari sebuah kemarahan
Belajar kesusahan dari hidup kesenangan
Belajar menangis dari suatu kebahagiaan
Belajar keikhlasan dari suatu kepedihan
Belajar tawakal dari suatu ujian
Belajar redha dari suatu ketentuan

Kasih................

Image
Kasih pertama takkan kekal Kerana ia cuma penyubur perasaan Dan pencetus pengalaman
Cinta terhebat takkan dimiliki Ia terlalu indah dan sempurna Tapi manusia tak begitu sempurna Takut kecewa lagi
Lalu kita pilih yang sederhana Terima seadanya Dan tak mengharapkan paling indah Atau terlalu sempurna
Inilah yang kekal Cinta dan sayang ke akhirnya..............

sebuah Ketenangan...

Image
Sehari pas exam masa tu aku terus cabut... Yaaa tinggalkan USM ni. Aku rasa cam dikurung dalam tong yang diletak simen. Aku rasa keras kejung diri ni. Aku memang wajib blah dari sini sebelum aku jadi sewel tak tentu arah. Tak pasal2 ada gak yg kne admit kat Tanjung Rambutan kang.
First time aku pergi rumah mak naik bas sorang2 sedangkan aku ni penakut gak nak naik bas sorang2. Yela selalu kalau kemana-mana mesti berteman, manje betul aku ni. Kali ni aku sorang2, memang pelik gak aku rasa biler jalan sorang2 ni, rasa cam makhluk asing dari PLuto..blurp blurp...blurp blurp... 
Bile dah naik bas ke Kepala Batas baru aku call mak. Mak punye la risau bile aku bagitau yang aku naik bas nak pergi rumah. Dua tiga kali gak la mak call, takut aku terlajak. Aku pun cakap kat mak, "Mak..mak tak payah risau ye..kalau cek sesat ka..cek berenti la mana2..nanti mak jemput na.."  Sedangkan dalam hati aku pun cuak la gak, mata melilau ja tengok signboard Pokok Sena. Aku dah bagitau driver bas t…

I wish !!!!

Image
I see u there now, I see your face, your eyes, looking down at me, with that cute little smile, that i like to see.......
U say "close your eyes" "tell me what u see" I see only two people", Juz you N me.......
we are walking the shoreline, with our feet getting wet, the ground turns to pink, All things turn pink like my heart....
We sit on that pink ground then i hold u while thinking, i could want nothin more.....
Oh I wish I could be, in that one special place, I wish I could be, the lucky girl to sit beside you, I wish I could be, to see the beautiful view with u.....
Oh I Wish..............

Believe in Yourself ...!!!!!!

Image
when you Really want something, sometimes you have to swim a little deeper... You can't give up just Bcoz things don't come easy... You have to overcome the obstacles and face your fears... sometimes you will let it your tears running on your cheek But in the end, it's all worth while! Life is full of ups N downs... But if you believe in yourself.. You will alwayz come through with flying of colours...Value friendship.. Value love N faith... Never underestimate yourself.. Believe in youself...!!!!!



opocot!!! mak kau!!!

Petang tadi macam biasa la. Aktiviti setiap petang kayuh2 basikal keliling USM ngan kawan-kawan aku. Masa dah sampai Tasik Aman tetiba sorang kawan aku ni bleh tanye kat aku..satu soalan yg bleh wat aku nak pengsan..

" Cah ko dah tunang ek?" tanpa perasaan dia tujukan soalan kat aku..

opocot!!!! mak kau!!!!!!

Waaaa terperanjat biawak aku dibuatnya..nasib baik tak jatuh dalam tasik ngan basikal aku tu bile dengar soalan die.

Aku memang gelak terbahak-bahak la. "Mane ko dapat citer?"

"aku dengar-dengar ada orang cakap? tu yang aku tanye."

Waaaa sape la pulak yang buat citer ni.. " waaa bertuahnye aku, klu ada orang yang nak tunang ngan aku."

senget bet0l kawan aku sorang tu...  Wawah sape la plk yang cakap aku dah tunang ni. Kat mane la plk datang citer ni. Punye la aku single mingle ada plk citer bleh cakap aku dah tunang. Terkejut biawak aku dengor nyer.....

memang aku nak gelak guling-guling la....

Lalalala~~~ takde angin takde ribut tetiba mu…

permintaan hati

Image
❤• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ ❤•

..... (¯`v´¯)♥
PERMINTAAN HATI
....¸.•´
...(
☻/
/▌
/ \
❤*•¸.•´`¸.•❤´``•.✮'•.¸☆☆'•.¸✮'•.¸☆❤*•¸.•´`¸.•❤´``•.✮'•.¸☆☆'•
Saya tak minta yang SOLEH ,sebab saya pun bukanlah SOLEHAH sangat.. Saya tak minta yang bergelar USTAZ, sebab saya terlalu jauh untuk bergelar USTAZAH.. Nak minta yang KAYA, saya pun TAK KAYA, hanya sekadar apa yang ada.. Nak minta yg HENSEM, saya tak la CANTIK sangat, sekadar hamba sesempurna kejadian yang ALLAH ciptakan.. Nak minta yg BERPANGKAT, saya hanya seorang HAMBA.. 

Cukuplah sekadar yang MEMAHAMI dan MENERIMA diriku seadanya sebagai ISTERI... Cukuplah yang ada AGAMA di hati dan mengamalkannya serta sama2 mencari jalan ke Syurga apabila bahtera di layar dan masjid di bina... Cukuplah yang sama2 saling MEMBANTU dan BERTOLAK ANSUR dalam susah dan senang mengharungi lautan dunia..InsyaAllah..
❤*•¸.•´`¸.•❤´``•.✮'•.¸☆☆'•.¸✮'•.¸☆❤*•¸.•´`¸.•❤´``•.✮'•.¸☆☆

seHati !!!!!! errr ???

Image
exam week !!! exam week !!! exam week !!!

wala wey!! nama exam week but outdoor game still go on..aduss.. ape nak jadi ni. happening je memanjang..

heee aku bukan happening berseorangan tapi beramai-ramai..sama-sama ngan kawan-kawan aku. Dulu aku ni punye la pemalas nk excercise. Tp sejak2 balik dari rumah kawan aku pas pulun makan doyan (durian) banyak2 tetiba tertimbul kesedaran diri nak excercise.. Best giler dapat makan durian banyak2. Thanks to my fren Noor Fatihah n her family. Thank U makcik n pakcik..u are the best !!!!

Konon-konon takut gemok la (padahal memang gemok sudaa). Lepas asar aktiviti bermula... apa lagi..cycling round satu USM. Masa 1st time cycling naik bukit cam nak tercabut kaki aku kayuh. Pastu berapa kali aku stop. Fuuhh memang tak larat. Sampai pucat2 muka aku pas naik bukit.

Time paling best ialah turun bukit.. Wow!!!! memang best ...free kan gear anda n free kan diri anda ketika turun bukit, nganga mulut besar-besar dan makan la angin sepuas-puasnya. Memang…

Exam exam

esok first day exam to my course. 1st paper for my final year exam "Gifted and Talented Children". hoyyeeeay banyak betul teori. Huish berdebar-debar nak jawab esok ni... Aku harap semuanya dapat berjalan lancar. hoho mood exam mood exam!! mai la sini!! mai la!!! tu dia..tu dia....
 Aku harap apa yg sedang aku hadapi sekarang ni tak menjejaskan semangat aku untuk 1st paper aku dan paper seterusnya.  Masa final exam sem lepas  aku dilanda ujian..peristiwa yang tak mungkin aku dapat lupakan. Hadirnya seorang pempuan tidak diundang. Hadir untuk memarahi aku dengan begitu kesat. Die warned aku jangan kacau hidup die. aku memang tak kacau hidup orang pun. Die amik sesuatu yg paling aku syg pun aku jugak  yg kene marah ngan pempuan tu. Die amik barang yg paling aku sayang selama ni, aku tak marah die pun. Biler kene marah, kene maki cam tu ape yang aku boleh buat?   Aku juz bleh nanges je la...(dush! cengeng tol...) 


Sayang seribu kali sayang..zahiriah nya kelihatan cantik seolah-ol…

penemuan ...

Aku terjumpa, i received sumthin dan membuatkan nya hujan kembali....
Ku ingatkan diriku telah mampu berdiri..rupanya aku masih lemah utk berdiri tegak..
Aku penah berazam bahawa hujan tidak akan hadir lg...siapalah aku untuk menghalangnya...
Malam ini hujan kembali membasahi...............

Ya Allah berikanla kekuatan kepadaku
Aku pernah jatuh sebelum ini..janganla biarkan ku jatuh lagi..
Luka dahulu masih belum sembuh.... tutup la pandanganku dr melihat semua itu....
tutup la pandanganku dr menerima ape2 utk masa ni