Posts

Showing posts from 2012

Bila Kamu Mati???

Mati itu tak mampu di jangka. Bila-bila masa saja diri boleh dipanggil pergi. Pagi, petang, siang, malam. Masa berjalan, memandu, tidur hatta semasa membuang air. Tua, muda, tak kenal usia. Bila-bila masa.
Alangkah indahnya bagi yang memahami seni dalam kematian. Halus dan tersembunyi.
Maka tidakkah orang yang memahami perkara ini akan menghargai hari yang sedang dilalui??
Maka, apakah yang sedang dilakukannya?
Bila kite terpilih dibangunkan sewaktu pagi apa yang diazamkannya untuk hari baru itu? Tidakkah jiwa rasa bersyukur kerana masih diberi peluang beramal dan bertaubat? Tidakkah kita merasakan satu kelapangan apabila dibangunkan pada waktu pagi?
Cuba kite pandang ke belakang, dan membayangkan jika salah satu dari tidur kite itu, kite tak dipilih untuk bangun dan mencapai hari ini. Apa agaknya yang akan berlaku?
Adakah kite dapat membayangkannya? Bukankah mati itu bila-bila masa? Tetapi kita masih hidup sampai hari ini. Melepasi hari-hari lalu.
Maka dengan apakah kite mengisi har…

The siLent Rose

Sitting alone in my room Staring at the single rose fresh, red and beautiful full of loneliness
Thorns that cut through flesh the drops falling from my finger like tears the same colour as the petals On the rose
Blood dripping on the floor behind closed doors some are the petals some are the thorns some make you hurt some make you cry But no one knows how you feel you still keep it no asking no babling






MESRAKAN JANGAN LAGAKAN!!!

Perbuatan meremehkan org muda bukan lah suatu yg asing dalam kehidupan...
" Pelajar-pelajar suka ikutkan perasaan. Tapi ingat kalau kail panjang sejengkal jangan laut hendak diduga!!"kata seorang guru persatuan berucap di pentas. Guru itu memperlekehkan pandangan pelajarnya yang mengkritik pihak atasan. Semuanya dipukul rata sebagai pandangan tanpa sokongan ilmu dan mengikut perasaa.
"Ghurur"kata sesetengah orang.
Golongan muda/ orang muda/ remaja sering digambarkan golongan yg berpikiran singkat, tak berfikir panjang, mengikut persaan, belum mengenal erti kehidupan. Soal siapa yang makan garam dulu juga sering dipertikai dalam hal ini.
Alasan ini juga sama yang telah digunakan oleh orang Musyrik semasa berkata tentang Ibrahim a.s. ketika berhala-berhala mereka dicela.
Menjadi orang muda bukanlah suatu yang hina atau kekurangan.
Potensi!!!!!
Itulah nilainya. Nila kepada seorang anak muda. Potensi untuk impian dan harapan. Usia muda juga adalah usia pilihan bagi ahli…

aku ..

Aku bersyukur kerana masih berpijak pada bumi Allah ni. Aku masih berpijak di bumi yg nyata. Walaupun kadang kala aku rasakan terapung apung di angin yg lalu.

Aku hanyalah manusia yg serba kekurangan. Tak mungkin akan terlepas daripada kesilapan dan kesalahan. Aku hanya manusia kerdil yg masih mempunyai hati dan perasaan. Walaupun ada yg kata kan aku ini kaku, beku tapi aku ini adalah aku. Seorang insan dan seorang wanita yg masih punya perasaan.

Aku akui banyak perkara yg perlu aku pelajari tentang kehidupan. Tak banyak yg aku tahu, lagi lagi dalam memahami seseorang. Aku tahu setiap orang berbeza daripada sifat nya,tingkah lakunya dan minatnya. Banyak benda aku perlu belajar.

Aku tahu, aku bukan yg terbaik. Terlalu banyak kekurangan ku.

Kadang kala ku rasakan tak keruan dalam meniti hari hari ini..banyak persoalan yg bermain dlm kotak fikiran"apa  yg perlu aku buat dlm mengambil hati insan ini.?" "Apa yg perlu aku buat, kalau aku selalu bertanya itu ini, aku takut di…

i see you

I see you
Tonight i see u closer
I see you
You are my star you're my life

Tonight..
I feel like to fly
fly to the sky
I want scream, tell anyone that i....i....i...
hard to say (sigh)

You  told me,
i'm cold i'm numb with you..
i know i was made u fell bad
i didn't mean it..

i've problem to say what i feel
i keep everythin inside
i feel it
i feel sumthin
i wanna to tell you,believe me i've tried

Dear.....
i wanna to tell you,
you brought me sunshine
you give me the light
when i saw rain
you brought me laughter
you give your word make me calm

You've taught me the freedom of love
Given me a reason to go on and live
i've no doubt to allowing my feelling
Allowing love to blossom in their place

now...
right now...
i wanna to tell you
i luv u
I LUV U SO MUCH  DEAR......







I'm not perfect

I'm not perfect...i know that  I make mistake...i know i do
I'm not perfect and i don think i ever will be but i'll be there for you i can give everything i have to make you happy
i'm not perfect i do make mistake i'm in learning about you i'm always make mistake
we're in different world i know i have to learn your language learn you sign
if you notice it we're using different language

i'm not the best and i'm not but i will treat you like you are every single day that i'm with you i'm in learning every single things about you


Awak, Kita Ini Bercintakah???

When i read this poem.. i feel it  sweet n very sweet poem n sentences....
I want share your poem Hilal Asyraf..

Awak,
Kita tidak berpegangan tangan seperti mereka,
melafaz kata cinta berbalas-balasan,
bahkan sering ada jarak antara kita,
dan wujud pelbagai batasan.

Awak, 
Kita ini tidaksering berhubungan,
tiada bicara manis,
dan masing-masing sibuk dengan diri untuk dipersiapkan

Kita Ini bercintakah???

Ya...
Kita ini bercinta,
cuma bukan dengan definisi mereka,
tetapi dengan definisiNYA

Belum waktunya untuk melangkaui batas yang ada,
sekarang adalah masa untuk mempersiapkan diri kita,
Manis hubungan bukan pada pegangan tangan,
juga bukan pada bicara kata,
tetapi dengan hubungan kita kepada TUHAN,
dan sejauh mana kita menjaga pasangan jauh dari neraka.

Awak......
Bukankah itu adalah CINTA..?


Hilal Asyraf
Irbid Jordan
(LangitIllahi)




Pemanis kata 1

Rumah tangga itu adalah cermin untuk melihat Ummah. Setiap bata yg membentuk binaannya, adalah air tangan sebuah rumah tangga.

Medan suami mendidik isteri, gelanggan isteri memimpin suami, tempat ibu bapa mengasuh anak, dunia anak-anak berihsan dengan ibu bapa. Semua itu adalah 'dunia kecil' yang Allah anugerahkan kepada setiap kita untuk belajar membentuk manusia, sebelum berjuang membina massa. Rumah itu medan pertama, sebelum Ummah matlamat besarnya.

"Sebaik baik kamu adalah kamu yg terbaik kepada keluarganya, dan aku adalah yang terbaik untuk keluargaku." (Al -Hadis)

Itulah harga sebuah rumah tangga, tempat manusia dibentuk untuk membentuk. Titik mula pada sebuah perkahwinan yang dilayarkan dengan ikrar " aku terima nikahnya" adalah permulaan kepada kembara manusia dan cinta.

Manusia melahirkan cinta
Cinta melahirkan manusia

macam-macam

Apabila kite berkawan, berteman. Banyak ragam yang dapat kite perhatikan. Almaklum la..dah nama pun manusia. Mestila sikap nye berbeza-beza dan bermacam-macam. Lain la kalau robot, semuanya bleh setting. Robot ni tugas die menyapu . So memang die akan menyapu je takkan wat keje lain even lap habuk.
Kadang-kadang ada manusia yang memang ingat jasa baik kawan or orang yang pernah tolong die. Tapi ada gak yang jenis "Kacang lupakan kulit." Dah senang..die tak ingat dah kawan yang pernah tolong die dulu.
Ada gak manusia yang jenis suka mengusa. Maksud mengusa kat sini suka desak-desak. Selagi die tak dapat apa yang die nak dari kawan die hari-hari laa die minta. Hari-hari la die text kawan die tu. Pastu bile kawan die dah penuhi apa yang die nak..perghhh say thank pun tak. Manusia-manusia..hidup ni kena la beringat. Bile orang dah buat apa yang kamu nak, orang tu tak minta apa-apa pun, cukup la ngan kata-kata terima kasih. Belajar je tinggi-tinggi tapi nak cakap terima kasih pu…

Have I.................

Image
Have i told you yet.... how much you mean to me.... Have i told you yet.. About ALL the happiness you bring... Have i told you yet... That you mean the world to me...!!!!! Juz in case i haven't... i wanna you to know, that... YOU're the best  thing that's ever happened to me...!!!




mY Boss And I

When i take a long time I am slow When my boss takes a long time He is thorough When i don't do it I am lazy When my boss doesn't do it He is too busy When i do sumthin without being told i am trying to b smart When my boss does the same Thet is initiative When i please my boss i am apple- polishing When my boss please his boss he's co-operating When i do good, my boss never remember When i do wrong he never forget

Wahai Bintang Hatiku

Ramadhan bulan yang penuh kerahmatan dan keberkatan. Semoga setiap perkara kebaikan yang berlaku ini akan terus berkekalan.
Aku tak pandai nak berkata-kata, apatah lagi mengucapkan kata-kata yang manis. JIka oran itu melihat aku begini..maka beginilah sebenarnya diriku. Tiada apa yang berubah. Aku tetap aku.
Wahai Bintang Hatiku, akhirnya kau muncul jua. Terima kasih sebab sudi menunggu ku dalam waktu yang agak lama. Kau sabar menunggu waktu yang sesuai untuk bertindak. Jika aku katakan, kau menunggu waktu untuk meluahkannya, pastinya tidak. Kerna kamu juga seperti ku tak tahu untuk meluah. Hanya bisu, kaku dan beku.
Penantian mu itu memang tepat. Jika sebelum ini kamu gopoh, pasti mentah-mentah aku akan menolakmu tanpa sebarang alasan. Waktu itu aku memang tidak bersedia untuk menerima seseorang yang lebih daripada kawan. Tidak kisah lah jika insan itu seorang yang sangat kaya ataupun kacak rupanya. Hatiku memang tidak tertarik dengan semua itu. Jika aku katakan hatiku belum bersedi…

Ramadhan yang indah

Image
Dah berapa hari yer kite berpuasa??? 29 August 2012 genaplah 9 hari semua umat Islam menyempurnakan ibadah puasa. Rukun Islam yang ketiga yang wajib ditunaikan oleh umat Islam. Alhamdulillah tahun ini juga aku dapat menyambut puasa bersama keluarga yang tersayang. Adik lelaki ku juga balik masa hari pertama sambut Ramadhan. Alhamdulillah kami sekeluarga dapat berkumpul. Terubat sikit rinduku pada adikku yang senget tuuuu.....
Setiap Ramadhan mempunyai ceritanya tersendiri. Memberikan kehidupan, kesedaran dan sinar baru kepada hambanya. Ramadhan yang lepas ku lalui dengan penuh kesulitan dan dilema. Hujan yang sentiasa melanda membasahi bumi. Selamat tinggal semua kenangan. Banyak yang aku pelajari dalam setiap kepahitan dan kelukaan. Setiap yang terjadi telah direncanakan oleh Allah. Kita sebagai hambaNya, hanya mampu merancang. Setiap kesulitan pasti ada penyelesaian.
"Boleh jadi apa yang kamu sukai itu mendatangkan mudarat bagimu..boleh jadi apa yang kamu tidak sukai itu mendat…

teruk sangat ke????

i like to share this quote "There are many things in life will catch your eyes..but only a few will catch your heart"...
Dalam kehidupan kite ni banyak perkara yang akan kite nampak and kite dengar. Tapi tak semua perkara tu kite akan kisah juz a few je kite kisah. Memang betul pun. Kenapa kite nak kisah and amik tau sangat perkara yang tak berkaitan ngan kite. Tak perlu la nak  jadi seorang yang bz body about other person.
Aku ni mungkin jenis manusia yang kurang berperasaan sikit. Bak kata kawan-kawan aku, "Ko ni memang tak makan saman la ecah. Orang kutuk ko apa pun ko wat pekak je. Ada yang panggil ko almari ke gemok, si pendek  pun ko gelak je."  Apa yang aku boleh buat, nak marah buat apa. Selalunya aku akan balas balik. "Helleh jeles la tu aku gemok, gemok gemok aku c0mel tau. Jeles la tu sebab ko tak gemok." PehhHH self-confident punye lah tinggi puji diri sendiri c0mel. Untuk kes cam ni memang takde kesan la kat aku.
BUT in certain things, somet…

Jika.....................

Image

suddenly..i feel i...

Image
Tetiba aku teringat kat kawan aku yg sorang tu. Sepanjang aku kenal die, die memang seorang kawan aku yang sangat baik. Kalau aku marah, die selalu akan wat sumthin yang membuatkan aku tergelak. Die memang seorang yang kelakar. Kelakar-kelakar die pun, kadang-kadang ada jugak angin puting beliung and ribut taufan die. Biasala, nama pun manusia. Mana ada yang angin nye sentiasa sepoi-sepoi bahasa je. Tapi selalunye angin puting beliung die ni takde la lama. Sekejap je. Lepas tu dah ok. 
Happy kawan ngan die sebab die bukanla seorang yang berkira. Bak kata kawan aku ni, "Alaaa ngan aku pun nak berkira, aku lepuk ko kang. Sikit2 nak bayar balik. Selagi aku tak rasa membebankan tak payah bayar." Aku ngan die pun takdela berkira. Kalau kitorang kuar reramai. Aku n adik aku n kawan aku ni, kalau aku dah bayar untuk lunch or dinner. Nanti die bli kan la junk food ka ar so on. Kadang2 kitorang TONG TONG je reramai. Maklum la masing2 pun lom ada gaji tetap lagi, smuanye juz part tim…

Hati wanita

Image

Miss u..................

Image
Masa bergerak dengan pantas ??? Betul ke masa boleh bergerak?? HUh!! memang la. Pepatah selalu mengatakan, MASA ITU EMAS. Lihatlah betapa berharganya masa kepada kite.

Masa mula-mula masuk USM...aku rasa lambat je nak habis belajar. Huish terseksanya nak wat assigment, malas tahap cipan nak pergi kelas ( Aku tak pernah ponteng kelas ye sepanjang kat USM). Sekarang ni...aku rasa rindu nak masuk kelas. Rindu nak dengar Papa Zuri berleter...terkenang-kenang bile ABAH (Tuan Haji) marah-marah aku. Maklumla aku kan suka melawan. Abah suka speaking English...Abah selalu comment kawan-kawan aku nye pronounce bile diorang nye sebutan salah. Yang aku ni pulak selalu akan cakap ' Tuan Haji everybody have their slang, in language don have wrong and rite'.

Abah aku tu mana boleh kalah. Die tetap nak betulkan and berdebat ngan aku. Kenangan-kenangan.

Time LM (Latihan Mengajar), time yang paling stress.  Tapi time ni gak la yang paling best ngan budk-budak kat sekolah tu. Sekolah Kebangsaan…

air Mata

Image
Jiwa yang telah terluka tidak akan dapat dilihat. Memulihkannya kembali amat memerlukan masa. Biarlah ia terluka dahulu daripada terus berdarah dan tak dapat diubati lagi.

Jodoh itu rahsia Allah

SEKUAT mana kau setia....
SEHEBAT mana kau merancang.........
SEJAUH mana kau menunggu....
SEKERAS mana kau bersabar...
SEJUJUR mana kau menerima aku....

Jika ALLAH tidak menulis jodoh kite bersama..Kite tetap tidak akan bersama...jika sudah tertulis kau bersamaku, aku tetap menerima kau dalam apa jua keadaan..sesungguhnya ada hikmah disebaliknya atas apa yang pernah terjadi....


Sehidup semati~~~

Image
"Aku nak suami yang baik la, bertanggungjawab dan beriman" Siapa yang tak nak kalau dapat lelaki yang baik..sila angkat tangan. Semua wanita pasti impikan untuk dapat seorang suami yang baik.
"jangan hanya inginkan lelaki yang baik selagi kita tak menjadi baik, tetapi jadilah wanita yang baik sehingga kita diinginkan lelaki yang baik"
Topik ini selalu juga menjadi perbualan kitorang semasa kami berkumpul dalam bilik beramai-ramai. Maklumlah budak-budak U ni..kalau time assigment berlambak. Buku menggunung atas meja. Semuanya tak kuar bilik. Tapi time lepas submit assigment tu. Mulalah berkumpul, himpunkan makanan longgok kat tengah2. Pastu buka satu topik.
KAHWIN...Siapa yang tak nak kahwin. Semua orang mesti nak kahwin. Haish macam gatal je kan cakap pasal kahwin-kahwin ni. Ye..la...belajar pun belum habis lagi. Dah gatal cakap pasal kahwin. cop cop aku dah habis belajar dah. Yes!!! dh boleh kahwin dah.  Muda lagi...enjoy yourlife dulu  tak payah pikir pasal kahwin-…

kebahagiaan

Kebahagiaan tersedia bagi mereka yang menangis, mereka yang disakiti hatinya, mereka yang mencari dan mereka yang mencuba. Karena hanya mereka itulah yang menghargai pentingnya orang-orang yang pernah hadir dalam hidup mereka.

Di saat

~~~~ Disaat kamu ingin melepaskan seseorang, ingatlah pada saat kamu ingin mendapatkannya.....
~~~~ Disaat kamu mulai tidak mencintainya, ingatlah saat pertama kamu jatuh cinta padanya....
~~~~ Disaat kamu mulai bosan dengannya, ingatlah sesuatu saat terindah bersamanya....
~~~~ Disaat kamu ingin menduakannya, ingatlah akan kesetiaannya...
~~~~ Disaat kamu ingin membohonginya, ingatlah disaat dia jujur padamu...
~~~ Maka kamu akan rasa erti dia untukmu...
~~~ Jangan sampai saat dia sudah tidak disisimu,         kamu baru menyedari semua erti dirinya untukmu.....

sometimes......................

Image

Duhai bakal imamku

Image
Duhai bakal imamku, Namamukah yang tertulis di Luh Mahfuz di sana? Engkaukah yang bakal menemaniku ke jalan menuju syurgaNya? Dirimukah yang bakal melengkapkan separuh dari agamaku?
Aduhai imamku.. Adakah kau yang tercipta untukku? Jawab pertanyaanku ini, jawab! Kau akkan pernah dapat memberi jawapan kerana jawapannya bukan di tanganmu, Jawapan itu di tanganNya bukan di tanganmu Pada tangan tuhan kita Allah S.W.T
Duhai bakal zaujku Jemputlah diriku apabila telah tiba saatnya Sebelum sampai saat itu Biarkanlah aku sendiri bersama Dia Akan kucipta cinta bersama Dia Sebelum kucipta cinta antara kita Jadikanlah dirimu kumbang yang hebat.. dan.... doakan aku menjadi bunga yang mekar mekar mewangi di taman syurga
oleh itu, aku tinggalkan dirimu kepadaNya kerana hanya Dia saja tempat sebaik-baik berlindung Insyaallah
Ya Allah.... Bantulah aku menjaga hatiku Daripada mengingati dia yang belum halal bagiku Apabila saatnya telah tiba Maka indahkanlah cinta kami dengan redhamu Amin ya Rabbal Alami

manusia 2

Image
"Apabila kamu ingin bercinta..jangan lah kerana kelebihannya, kerana mungkin dengan satu kelemahan hati kamu akan terus pudar akan rasa..Dan kamu akan menjauhinya.."
Tak pernah ku terlalu pandang kepada kelebihannya..kelemahannya juga telah ku terima seadanya. Bagi aku takda manusia yang sempurna. Aku juga terlalu banyak kelemahannya.
Along pernah cakap, " Kalau kite sayang kan seseorang, kite kene pecayakan die. Jangan dengar apa yg orang di sekeliling kite cakap. Kadangkala pandangan mata juga boleh menipu."   Thanks Along atas nasihatmu kpd adikmu yg masih bertatih dalam kehidupan ni.
Pejam celik pejam celik dah pun setahun Bintang ku pergi jauh dari hidup ku. Sekejap jer masa berlalu.  rasa nye macam baru semalam ja aku mengenali Bintang ku dan mula pandai ber' msg' dengan insan bernama lelaki,...sedangkan semuanya telah berlaku 7 tahun yang lalu. 
Adik aku pernah bertanya kat aku, " Apa kelebihan die sampai kau bleh jatuh telentang macam skang ni …

Aku Belajar

Image
Aku belajar..bahawa tak semua yang aku harapkan akan menjadi kenyataan.. Kadang tuhan membelokkan rencanaku, Tapi aku tahu itu lebih baik  dari rencanaku, Sebab itu aku belajar untuk menerimanya..
Mungkin ia sukar untuk diterima.. Mungkin ia sakit dan sangat pedih untuk ditempuhi...
Orang selalu cakap.." Kita kena rela hati terima semua tu even menyakitkan sebab semuanya telah ditetapkan.."  cakap memang senang. Hanya orang yang melaluinya sahaja tahu betapa peritnya perlu diredahi onak itu. Betapa terlukanya diri  apabila duri-duri itu mengguris. Untuk yang melukakan, orang itu  takkan rasa apa-apa.. mungkin masih boleh berseronok setelah melukakan orang lain... 

angin

Angin...tolong sampaikan salam ku kepadanya...
Aku tak mampu untuk meluahkan
apatah lagi sampaikan salamku sendiri....

itulAH MANUSIA....

Kehidupan...
Apa yang korang faham bile kite cakap tentang kehidupan....? Susah kan nak jawab persoalan ni even soalan tu dengar macam mudah... Itulah sebenarnya kehidupan...
Kadang kala kita rasakan nya mudah..tetapi bile kite dah hadap nye baru la kite tahu jawapan sebenarnya..Tak semudah yang disangka.
Kadang kala kita rasakannya susah...Ya!! memang susah tapi bile kesabaran menjadi tunjang kekuatan..perkara yang susah tetap dilalui walaupun ia susah.
Kehidupan...... Kadang kala kite berada di atas... Kadang kala kite berada di bawah... Itulah lumrah alam....
Apabila kite berada di atas...selalunya kite akan alpa dan tak pernah tunduk ke bawah bahawa kite akan jatuh suatu hari nanti.
Aku juga sama seperti itu...Ketika aku sangat gembira dan rasakan seperti dunia ini hanya aku yang punya...Aku tak pernah terpikir bahawa dunia ini dihuni ramai orang dan manusia. Manusia yang pelbagai ragam dan sikap.....
Aku tak pernah terpikir bahawa aku akan jatuh dan mematahkan tulang temulangku.…

ada apa dengan CINTA???

Image
CINTA ....... Ada apa dengan CINTA??? Kenapa ada orang yang sanggup mati kerana CINTA? Kenapa ada yang menderita kerana CINTA??
Kenapa ada yang gila kerana CINTA?






ada CINTA membawa kebahagiaan 
ada CINTA membawa kesakitan....





Apa yang kau faham tentang CINTA?


Kita mungkin selalu merungut dengan apa yang kita hadapi. Tak terkecuali diri aku sendiri...selalu memberontak dan membuatkan jiwaku kacau. Kadang kala mengganggu emosi ku seharian.

CINTA....CINTA yg wujud tika dibangku sekolah. Ramai yang katakan itu adalah CINTA monyet. CINTA permainan sekadar suka-suka ketika di bangku sekolah. Aku sentiasa menafi kannya....sebab aku kenal diri ku.

Tak mungkin untuk ku bermain bila melibatkan hati...tak mungkin untuk ku berdusta apabila melibatkan perasaan. Apatah lagi untuk menduakan orang yang aku sayang. Aku bukanlah manusia seperti itu dan aku tak pernah menduakannya. Aku bukanlah seorang yang serius tapi bila ia melibatkan hati dan perasaan. Tanpa disedari aku memang serius dengannya.

Aku tertar…